נחילי מדוזות ראשונות נצפו בחופי ישראל – מהדרום ועד הצפון. חלק מהרוחצים כבר הספיקו לפגוש בהן, ואחרות כבר הספיקו להשטף אל החולות. השנה המדוזות הקדימו בכמעט חודש, לרוב התצפיות הראשונות שלהן מתרחשות בחודש יוני.

מחקרים שנערכו בישראל מצביעים על כך שהתחממות מי הים באביב ובתחילת הקיץ היא אחד הגורמים המרכזיים המשפיעים על עיתוי הופעת נחילי הקיץ של המדוזות, לצד גורמים נוספים כמו זרמים, רוחות ותנאי ים אחרים.

מדוזות בגן הלאומי חוף פלמחים | צילום: שלומי יצחקי, רשות הטבע והגנים

הרוחצים בים כבר מדווחים על צריבות ומפגש עם מדוזות ממינים שונים - החל מהחוטית הנודדת, המדוזה הצורבת הנפוצה ביותר בחופי ישראל בקיץ, ועד מדוזות נוספות כמו כחולת־שוליים חלקה.

ד״ר רותי יהל, אקולוגית ימית ברשות הטבע והגנים הרחיבה על סוגי המדוזות שפוקדות את חופי הים התיכון: "מדוזות הן בעלי חיים חסרי חוליות המשתייכים למערכת הצורבים, הכוללת גם אלמוגים ושושנות ים. בישראל מוכרים כעשרה מיני מדוזות גדולות, חלקם מינים פולשים שהגיעו מים סוף דרך תעלת סואץ”.

“המין הנפוץ ביותר הוא החוטית הנודדת – זו המדוזה הצורבת שבה אנו נתקלים לרוב בחופי הרחצה בחודשי הקיץ. ניתן לעיתים להבחין גם במינים נוספים הנסחפים יחד איתה, למשל כחולת־שוליים חלקה, מין ים־תיכוני מקומי שהיה בעבר נפוץ יותר בחופינו. זוהי מדוזה בעלת שוליים כחולים בולטים, שצריבתה לרוב מתונה יותר מזו של החוטית. ניתן להבחין גם במינים פולשים נוספים של מדוזות יפיפיות, כמו פעמונית נקודה או פרחונית סגולה, שצריבתן אינה כואבת כמו של החוטית".

מדוזות בגן הלאומי חוף פלמחים | צילום: שלומי יצחקי, רשות הטבע והגנים


מה עושים במקרה של עקיצה ממדוזה?

עקיצת מדוזה היא לא נעימה, אבל ברוב המקרים היא לא מסוכנת ודורשת רק טיפול ראשוני פשוט. הדבר הכי חשוב הוא לא להיכנס לפאניקה ולהימנע מטעויות שעלולות להחמיר את המצב.

שלב ראשון: יוצאים מיידית מהמים

אם נעקצתם – צאו מהמים בזהירות. גם אם הכאב עז, הישארו רגועים. תנועות חדות או לחץ עלולות לפזר את הרעל מהר יותר בגוף.

שלב שני: לשטוף במים מלוחים או בחומץ

מים מתוקים גורמים לתאי הארס (שנמצאים על העור) להתפוצץ ולשחרר עוד רעל. במקום זאת כדאי לשטוף את המקום במים מלוחים – עדיף ממי הים עצמם. אפשר גם לשטוף עם חומץ – הוא מנטרל חלק מהארס אצל חלק מהמדוזות. אבל אם אתם לא בטוחים איזה סוג עקץ אתכם – עדיף להסתפק במי מלח בלבד.

שלב שלישי: הסרת זרועות מדוזה שנותרו על העור

אם נשארו שאריות מדוזה על העור – אל תורידו אותן בידיים חשופות. השתמשו בכרטיס קשיח (כמו כרטיס אשראי) או מקל, ותמיד בשילוב שטיפה במים מלוחים.

שלב רביעי: הקלה על הכאב

קומפרסים קרים (קרח עטוף במגבת) עוזרים להקל על התחושה. אין למרוח משחות או חומרים ביתיים (כמו לימון, אלכוהול או משחת שיניים) – זה עלול להזיק. אם יש כאב חזק במיוחד, נפיחות משמעותית או תגובה אלרגית (כמו קושי בנשימה) – יש לפנות מיד לרופא או לחדר מיון.

 הכי חשוב – להירגע!

נכון, עקיצה של מדוזה היא לא דבר כיף במיוחד, אבל אל תתנו לחיות העוקצניות לקלקל לכם את הקיץ. רוב המקרים מסתיימים בכאב זמני קצר שחולף מהר מאוד אם מטפלים בו כמו שצריך – ומהר מאוד אפשר לחזור למטקות ולאבטיח וליהנות מהשמש.